
Jednym z najważniejszych elementów w kuchni jest blat. Pełni on ważne funkcje praktyczne, ale też odpowiada za styl oraz charakter tego wnętrza. Jednak wybór blatów jest ogromny i łatwo można się w tym zagubić. Podpowiadamy, jak wybrać model idealnie pasujący do aranżacji. Prezentujemy zalety i cechy najpopularniejszych blatów – z kamienia, drewna oraz konglomeratu.
Rodzaje blatów kuchennych – wybrane rozwiązania
Poszczególne rodzaje blatów do kuchni mają różne parametry – jak m.in. odporność na zarysowania, uszkodzenia czy wodę. Jedne wytrzymają dłużej, drugie wymagają częstszej pielęgnacji, jeszcze inne są wyjątkowo eleganckie. Poniżej wybrane blaty kuchenne, a także ich parametry użytkowe i najważniejsze zalety.
Blat drewniany – dodaje przytulnego charakteru
Tańsze niż blaty z kamienia, ale droższe niż laminat – blaty dębowe czy bukowe cechuje dobry stosunek ceny do jakości. Od wielu lat cieszą się dużą popularnością i są jednymi z najchętniej wybieranych rozwiązań do kuchni. Blat drewniany może być wykonany z różnych gatunków drewna – m.in. dębu, buku czy gatunków egzotycznych. Z rodzimych produktów najpopularniejszy jest blat dębowy.
Wśród ich zalet trzeba wymienić m.in. elegancki wygląd, ponadczasowy charakter, dość wysoką wytrzymałość. Ocieplają aranżację, są na tyle uniwersalne, że będą pasować do wnętrz w różnym stylu – m.in. klasycznym, rustykalnym, ale także nowoczesnym.
Blat kuchenny wykonany z kamienia naturalnego
Najpopularniejszy jest granit – elegancki i odporny na zaplamienia, ale dość ciężki i mniej wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne. Poza tym blat kuchenny można wykonać także z marmuru, trawertynu czy bazaltu. Takie modele sprawdzą się jako dekoracja w kuchni – wszystko zależy od stylu, jaki preferujemy. Zarówno blat drewniany, jak i kamienny doda prestiżu oraz elegancji.
Blat z konglomeratu marmurowego lub kwarcowego
Blaty wykonane z konglomeratu powstają ze zmielonego marmuru lub granitu oraz żywicy poliestrowej. W efekcie powstaje blat z konglomeratu kwarcowego, zawierający 95% naturalnego surowca. Pozostałe 5% pozwala mu jednak zyskać cenne właściwości dodatkowe, m.in. wyższą odporność i wytrzymałość.
Raczej rozważą je osoby, które zastanawiają się nad kamieniem, ale obawiają się jego wagi oraz ceny. Produkty z konglomeratu nie są tak ciężkie ani drogie, a poza tym mają dobre parametry – jak odporność na wysoką temperaturę, środki chemiczne, a nawet wilgoć. Stosunkowo łatwo można je jednak zarysować. Ceny blatów z konglomeratu są bardziej atrakcyjne niż blatów z kamienia naturalnego.