
Kawiarnie, lodziarnie, cukiernie i inne miejsca serwujące słodkie desery muszą być wyposażone w profesjonalne urządzenia i akcesoria, które znacznie ułatwią pracę na kuchni oraz obsługę klientów przy barze. Profesjonalne wyposażenie lokalu gastronomicznego sprawi, że przygotowywane w nim posiłki będą wydawane szybciej, a dodatkowo staną się smaczniejsze. Urządzenia takie jak naleśnikarka gastronomiczna czy gofrownice dla gastronomii to bardzo przydatne elementy w kuchni, które sprawią, że obsługa Twojej kawiarni lub lodziarni będzie na najwyższym poziomie!
Jakie gofrownice dla gastronomii warto wziąć pod uwagę?
Gofry są przysmakiem, który zachwyca większość z nas. Dzięki możliwości wyboru wielu składników – od bitej śmietany czy czekolady przez słodkie sosy i posypki do różnego rodzaju świeżych owoców – są kupowane chętnie zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Kojarzą się z wakacjami nad morzem lub w górach, gorącym, letnim dniem oraz przyjemnymi wspomnieniami. Właśnie dlatego warto wyposażyć swój lokal, jakim jest kawiarnia, cukiernia lub lodziarnia, w profesjonalne gofrownice dla gastronomii. Dzięki temu przychodzący do nas klienci będą mogli wrócić wspomnieniami do wakacji i beztroskich chwil.
Poza świetnymi dodatkami gofry powinny wyróżniać się idealnie wypieczonym ciastem. Możemy to uzyskać wyłącznie po zakupieniu odpowiedniego urządzenia. Gofrownice dla gastronomii powinny charakteryzować się bardzo dużą mocą, ponieważ to właśnie dzięki temu możliwe jest uzyskanie idealnie chrupiących gofrów. Produkty te są dostępne w wielu rozmiarach, wariantach i kształtach, np. w kształcie serca lub standardowego prostokąta.
Profesjonalna naleśnikarka gastronomiczna – czym powinna się charakteryzować?
Naleśniki są znane i lubiane już od wielu, wielu lat. Przygotowywane są zarówno na słodko, jak i na słono. Jeżeli chcemy podawać je klientom w naszym lokalu gastronomicznym, to powinniśmy wyposażyć go w urządzenie, jakim jest profesjonalna naleśnikarka gastronomiczna. Przy wyborze odpowiedniej musimy przede wszystkim zwrócić uwagę na rodzaj powłoki zabezpieczającej oraz materiał, z jakiego została wykonana. Jedną z lepszych opcji będzie aluminiowa naleśnikarka gastronomiczna z powłoką tytanową lub teflonową albo naleśnikarka przystosowana do płyty indukcyjnej. Powłoka, która nie będzie przywierać, zapewni nam brak możliwości przypalenia się produktu oraz swobodne przerzucanie naleśnika w trakcie jego przygotowywania.
Jednak naleśnikarka gastronomiczna to nie wszystko. W profesjonalnym lokalu nie może zabraknąć także blenderów kielichowych, robotów kuchennych, łopatek kuchennych ze stali nierdzewnej i syfonów do bitej śmietany. Wszystkie te urządzenia i akcesoria sprawią, że przygotowanie naleśników stanie się prostsze, a ich wydawanie zdecydowanie się przyspieszy, co z pewnością zadowoli wszystkich Twoich klientów.
Praktyczne akcesoria i środki czystości, w które warto się wyposażyć!
Każdy lokal gastronomiczny, czy to restauracja, kawiarnia, bar lub lodziarnia, potrzebuje odpowiednich środków czystości i różnych akcesoriów. Jednym z takich dodatków jest dozownik do sosów. Jest to bardzo przydatny gadżet także w takich miejscach jak food trucki czy budki z goframi i lodami, gdyż w łatwy i szybki sposób będziesz mógł nałożyć sos wybrany przez klienta. Możesz tam umieścić zarówno ketchup lub majonez, jak i sos czekoladowy i karmelowy. Dozownik do sosów sprawi, że praca w Twoim lokalu będzie o wiele sprawniejsza.
Jednak poza akcesoriami do kuchni czy do baru bardzo ważne są także odpowiednie detergenty, jak np. środki do odkamieniania ekspresów. Są one bardzo istotnym elementem, ponieważ umożliwiają utrzymanie wszystkich urządzeń oraz całego lokalu w idealnej czystości. Ważne jest, aby wybrać takie środki czystości, które będą w pełni bezpieczne zarówno dla człowieka, jak i danego sprzętu. Częsta i regularna pielęgnacja ekspresów do kawy, spieniaczy do mleka i innych urządzeń zagwarantuje Ci ich niezawodność. Środki do odkamieniania ekspresów występują w formie odkamieniaczy, tabletek czyszczących lub płynów do czyszczenia.