
Owoce czarnego bzu zawierają substancje toksyczne, dlatego nie wolno ich jeść w wersji surowej. Odpowiednio przetworzone stają się prawdziwą kopalnią cennych witamin, dlatego jak najbardziej warto mieć w swojej kuchni syrop z czarnego bzu. Co jest w nim tak wyjątkowego?
Dlaczego syrop jest lepszy od świeżych owoców?
Wiadomo, że im mniej przetworzona żywność, tym więcej w niej wartości odżywczych. Są jednak wyjątki od tej zasady. Owoce i kwiaty czarnego bzu są szkodliwe dla człowieka ze względu na zawartość sambunigryny oraz prunazyny, które nawet w niewielkiej ilości mogą spowodować zatrucie pokarmowe, co nie jest bezpieczne dla zdrowia.
Owoce czarnego bzu trzeba poddać obróbce cieplnej, podczas której toksyczne substancje zostaną zneutralizowane. Syropy od Eterno przygotowywane są według tradycyjnych receptur i znajduje się w nich tylko wyciąg z kwiatów czarnego bzu, cukier, woda oraz sok z cytryny dla podkreślenia smaku. Ciemny sok powstaje z owoców bzu.
Właściwości soku z czarnego bzu
Syrop z czarnego bzu zawiera mnóstwo antyoksydantów, nawet kilkukrotnie więcej niż inne jagody. Ma także bardzo dużo witaminy C, dzięki czemu podnosi odporność, chroni przed infekcjami i przyspiesza leczenie przeziębień. Działa oczyszczająco i moczopędnie, co przydaje się przy schorzeniach nerek oraz zaburzeniach metabolizmu. Okazuje się też, że czarny bez ma działanie hipoglikemiczne, czyli obniża poziom cukru we krwi, dlatego zaleca się go pić przy cukrzycy oraz dużej nadwadze. Dzięki obecności witaminy A oraz minerałów takich jak wapń, żelazo i potas czarny bez pomaga na choroby reumatyczne i skórne.
Jak można spożywać syrop z czarnego bzu?
Gęsty syrop z czarnego bzu można pić po prostu z wodą – tak przygotowany napój ma przyjemny, lekko kwaskowy i orzeźwiający smak. Syropem z czarnego bzu zastępuje się także słodziki do kawy oraz herbaty. Czarny bez sprawdza się jako dodatek do grzanego piwa, drinków oraz koktajli, znajduje też zastosowanie przy deserach – polewa się nim lody, ciastka, tarty owocowe, gofry, słodkie naleśniki.
Syrop z czarnego bzu, ze względu na swój wyrazisty smak, odnajduje się nawet w daniach mięsnych, jak bigos czy pieczeń, prócz tego dodaje się go do marynat, sosów oraz dressingów.