Jeśli jesteśmy miłośnikami sałatek i zdrowego karmienia warzywami, zdajemy sobie sprawę, że jest to związane z dużą ilością krojenia, szatkowania i obierania. Smak warzyw jest jednak doskonały i wiemy doskonale jak dobrze jedzenie ich wpływa na nasz organizm. Co jednak z pracą w kuchni? Co robić, gdy znudzi nam się szatkowanie i krojenie nożem? Wówczas z pomocą przychodzi mandolina do krojenia warzyw!
Czym jest mandolina do krojenia warzyw?
Mandolina do krojenia warzyw, to przede wszystkim znaczne ułatwienie pracy w kuchni. Kto dużo kroi ten wie, ile pracy trzeba włożyć w rozdrabnianie warzyw. Niektóre z nich mają twarde skóry, są większe i mniejsze, ale jeśli mamy do przygotowania sałatkę surówkę, lub przygotowujemy warzywa na przetwory i kiszonki mandolina szatkownica będzie jak znalazł!
Oczywiście występuje kilka rodzajów mandolin i są one wykorzystywane do różnorodnych warzyw. Taka mandolina może być również motywacją do spożywania warzyw, ponieważ używając jej znacznie ułatwiamy sobie obróbkę warzyw, tym samym jest to zachęcające do spożycia. Dzięki mandolinie kuchennej nie tracimy tak wiele czasu na krojenie warzyw. Możemy go wówczas przeznaczyć na zupełnie inne czynności. Szatkownica jest również świetnym rozwiązaniem dla profesjonalistów zajmujących się przygotowywaniem jedzenia w barach i restauracjach, lub osób zajmujących się cateringiem dietetycznym.
Mandolina kuchenna – urządzenie, które musisz mieć w swojej kuchni.
Jeśli zależy nam na precyzyjnym krojeniu i tarciu warzyw, a także owoców, powinniśmy zaopatrzyć się w dobrej jakości mandolinę kuchenną. Świetnej jakości sprzęt możemy znaleźć na stronie https://borner.pl/kategoria-produktu/akcesoria-kuchenne/v-hebel/. Wykonane są one z wysokiej klasy stali nierdzewnej i dodatkowo wyposażone w akcesoria. Tego rodzaju mandolina do krojenia warzyw może spełnić oczekiwania osób, które chcą ułatwić sobie pracę nad krojeniem.
Zalety używania mandoliny kuchennej
Prócz precyzyjnego krojenia mandolina ma jeszcze wiele innych plusów w swym zastosowaniu. Z ich udziałem zupy, sałatki i surówki nie są już zmorą, a przyjemnością. Do głównych zalet mandoliny do krojenia warzyw należą:
- wytrzymałość,
- precyzyjne krojenie i szatkowanie,
- odporność na uszkodzenia mechaniczne,
- bezpieczeństwo użytkowania mimo zastosowania ostrych nożyków,
- praktyczny uchwyt.
Mandolina do krojenia warzyw przydaje się zarówno w kuchni domowej jak i profesjonalnej, a poszczególne modele różnią się od siebie jedynie kształtem i kolorem. Ich zastosowanie jest takie samo. Owszem, nożem poradzimy sobie w większości przypadków, ale szatkownica ułatwi nam pracę znacząco. Ponad to mandolina jest ekologiczna, nie wymaga użycia prądu i może okazać się przydatna nawet w sytuacji kryzysowej, gdy potrzebujemy szybkiej sałatki. Dzięki mandolinie wykonamy ją w kilka minut bez większego wysiłku.