Zielona pasta, która podawana jest razem z sushi, to właśnie wasabi. To nic innego jak specjalnie przygotowany japoński chrzan. Rośnie on w czystych potokach górskich lub w nawadnianych tarasowych polach. W smaku jest bardzo pikantny – tak pikantny, że można się od niego uzależnić. Wasabi jest silnie wpisane w kulturę i tradycję Kraju Kwitnącej Wiśni na tyle, że powstały w tym smaku nawet lody.
Wasabi
Wasabi ma niewiele wspólnego z pospolitym chrzanem europejskim. Jest on w intensywnym, zielonym kolorze, charakteryzuje go bardzo ostry smak i specyficzny aromat. Dodatkowo wasabi w przeciwieństwie do chrzanu europejskiego należy do rzędu kapustowców. W Japonii jest bardzo popularne. W lokalnych sklepach spotkać można między innymi piwo z dodatkiem wasabi, chrupki, a nawet lody. Dzięki właściwościom antybakteryjnym Japończycy dodają je do bibułek chroniących jedzenie. Co ciekawe, ludzie są niesamowicie wrażliwi na zapach wasabi, dlatego jego proszek dodawany jest do urządzeń przeciwpożarowych, w celu zaalarmowania o zagrożeniu osób niedosłyszących
Wasabi – zastosowanie
Poza wcześniej wymienionymi zastosowaniami trzeba wspomnieć o wykorzystywaniu wasabi w kulinariach. Zazwyczaj pierwsze zetknięcie się osoby z jego smakiem połączone jest z konsumowaniem japońskich potraw. Sushi bez wasabi mogłoby praktycznie nie istnieć, tak samo, jak makaron soba. Coraz częściej jednak wasabi wychodzi z japońskiej kuchni do podkreślania smaku wszelakich mięs i innych produktów spożywczych. Wasabi doskonale komponuje się z czerwonym mięsem, wędlinami, białą kiełbasą, jajkami. Można wykorzystać je w surówkach, zupach, ciepłych i zimnych sosach… Jeżeli masz ochotę spróbować najlepszego wasabi, udaj się do Youmiko – https://www.youmiko.pl/, warszawskiej restauracji z wegańskim sushi.
Wasabi – korzyści dla zdrowia
Wasabi posiada wiele korzyści dla zdrowia. Składniki aktywne w wasabi to między innymi prowitaminy A, które korzystnie wpływają na oczy oraz witamina C, która z kolei jest silnym przeciwutleniaczem i wzmacnia odporność. Związki siarkowe działają bakteriobójczo – zabijają różne typy komórek nowotworowych. Zmniejszają również możliwość tworzenia się zakrzepów we krwi. Wasabi uruchamia także mechanizmy obronne poprzez usunięcie komórek, które jeszcze nie rozpoczęły mutacji. Potwierdzone jest działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Wasabi przeciwdziała również zatruciom pokarmowym.
Wasabi jest doskonałym dodatkiem do sushi, ale nie tylko. Świetnie podbija smak wielu potraw, a jednocześnie posiada wiele wartości odżywczych. Jeśli jeszcze go nie próbowałeś, jak najszybciej to zmień. Wybierz się do wegańskiej restauracji Youmiko i skosztuj pysznego sushi w zupełnie nowej odsłonie. Smacznego!