
Przygotowywanie posiłków to skomplikowany proces, składający się z kilku etapów. Jednym z nich jest gotowanie. Jednak, aby przyrządzić zdrowe, pożywne oraz wyśmienite potrawy należy zastosować odpowiednie akcesoria kuchenne. Należą do nich między innymi garnki, których wybór nie może być przypadkowy. W ostatnim czasie ze względu na liczne zalety ogromną popularnością cieszą się naczynia ze stali nierdzewnej pokryte emalią.
Które garnki wybrać?
Wysokiej klasy, solidne garnki decydują nie tylko o jakości przygotowywanych posiłków, lecz również o przebiegu całego procesu przyrządzania dań. Dlatego ważne, aby naczynie do gotowania było praktyczne, funkcjonalne i odporne na zniszczenie. Takie są właśnie garnki emaliowane wykonane ze stali nierdzewnej wytrzymałej na korozję, odbarwienia, zarysowania i odkształcenia. Pierwszej klasy emaliowane garnki charakteryzuje wytrzymałość na wysoką temperaturę. Można je włożyć do piekarnika i odgrzać w nich posiłek. Jednak to nie koniec zalet.
Dzięki neutralnej powłoce niewchodzącej w żadne interakcje biochemiczne garnki te są bezpieczne dla alergików i mają wszechstronne zastosowanie. Idealnie gładka powierzchnia garnków zapobiega namnażaniu się bakterii i chorobotwórczych drobnoustrojów, gwarantując, że przygotowywane posiłki będą zawsze higieniczne i zdrowe. Bogaty wybór modeli dostępnych w sprzedaży w rozmaitych wielkościach pozwoli dopasować garnek do indywidualnych potrzeb. W garnkach emaliowanych można gotować, dusić, peklować, blanszować, a także przechowywać żywność w lodówce oraz w spiżarni.
Pierwszej klasy emalia jest trwała na przedwczesne odpryskiwanie i zdrapywanie, jednocześnie gwarantuje bezpieczne oraz higieniczne przygotowanie posiłków. Ponadto gładka powłoka pozwala na szybkie oczyszczenie z zabrudzeń. Przyschnięte i przypalone pozostałości jedzenia bardzo łatwo można usunąć. Wystarczy zamoczyć garnek w ciepłej wodzie z dodatkiem środka myjącego i odczekać do rozpuszczenia się zabrudzeń. Nie wolno pod żadnym pozorem drapać ostrymi narzędziami i szczotkami z twardym włosiem garnków pokrytych emalią.
Czy garnki emaliowane mają wady?
Wśród licznych zalet garnków pokrytych emalią trudno szukać wad. Jednak należy wystrzegać się kupowania tanich modeli na wagę lub w supermarketach od nieznanych producentów, wówczas rzeczywiście mogą one nie spełniać swoich funkcji. Solidny garnek emaliowany ma swoją cenę, jednak jest ona adekwatna do jakości. Czasami warto dołożyć kilka lub kilkanaście złotych więcej i kupić solidny garnek, który posłuży przez wiele lat. Gdybyśmy mieli wskazać na wady garnków emaliowanych, to w rzeczywistości cena może stać się ich największym minusem.
Reasumując, garnki emaliowane dzięki licznym zaletom znajdują szerokie zastosowanie, zarówno w domowej kuchni, jak i w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Funkcjonalność połączona z wysoką jakością oraz odpornością na przedwczesne zniszczenie nawet przy intensywnym użytkowaniu czyni emaliowane garnki naczyniami o wszechstronnym zastosowaniu. Dzięki odpowiedniej dbałości naczynia te będą służyły przez wiele lat w idealnym stanie. Tego typu modele garnków można znaleźć w ofercie sklepu internetowego radochygospochy.pl.